Cum ajută China economia Rusiei, lovită de sancțiunile occidentale

de: Anca Lupescu
03 03. 2023

În anul care a trecut de la invazia rusă în Ucraina, Moscova a fost lovită de sancțiuni occidentale fără precedent și a fost exclusă din cea mai mare parte a economiei globale. Dar China, care a declarat că nu are „nicio limită” în ceea ce privește prietenia cu vecinul său nordic, a aruncat Kremlinului un colac de salvare economică, temperând impactul interdicției sale din sistemul financiar global.

China sare în ajutorul economiei rusești

Subliniind apropierea relației, diplomatul de top al Chinei, Wang Yi, s-a întâlnit miercuri cu președintele Vladimir Putin în timpul unei vizite la Moscova. The Wall Street Journal a relatat că președintele chinez Xi Jinping și Putin ar putea organiza un summit la Moscova în aprilie sau la începutul lunii mai.

Sancțiunile occidentale împotriva Moscovei includ un embargo asupra vânzărilor de petrol și un plafon de preț pentru țițeiul său, interzicerea accesului la SWIFT – sistemul internațional de mesagerie care permite tranzacțiile bancare – și înghețarea activelor băncii centrale deținute în străinătate.

Dar veniturile fiscale ale Moscovei au crescut, potrivit guvernului rus. Acest lucru se datorează în principal prețurilor ridicate la energie și eforturilor Rusiei de a redirecționa exporturile către alți cumpărători dispuși, cum ar fi China și India.

„China a sprijinit războiul Rusiei din punct de vedere economic, în sensul că a intensificat comerțul cu Rusia, ceea ce a slăbit eforturile Occidentului de a paraliza mașina militară a Moscovei”, a declarat Neil Thomas, analist senior pentru China și Asia de Nord-Est la Eurasia Group.

Xi Jinping, binefacere pentru Putin

Comerțul total dintre China și Rusia a atins un nou record în 2022, în creștere cu 30%, până la 190 de miliarde de dolari, potrivit cifrelor vamale chineze. În special, comerțul cu energie a crescut în mod semnificativ de la începutul războiului.

China a cumpărat țiței din Rusia în valoare de 50,6 miliarde de dolari din martie până în decembrie, în creștere cu 45% față de aceeași perioadă a anului precedent. Importurile de cărbune au urcat cu 54%, ajungând la 10 miliarde de dolari. Achizițiile de gaze naturale, inclusiv gazele din conducte și GNL, au crescut vertiginos cu 155%, până la 9,6 miliarde de dolari.

Este o binefacere pentru ambele părți. Pentru Rusia, aceasta are nevoie disperată de noi clienți, deoarece combustibilii săi fosili sunt evitați de Occident. Pentru China, concentrată acum pe scoaterea economiei sale din criză, are nevoie de energie ieftină pentru a-și alimenta uriașa industrie prelucrătoare, scrie v

„Pentru Rusia, acest parteneriat se naște din disperare”, a declarat Keith Krach, fost subsecretar de stat american pentru creștere economică, energie și mediu.

„Putin caută ajutor oriunde îl poate găsi, iar Xi Jinping este prea dispus să profite de disperarea lui Putin”.

Cele două părți plănuiesc să extindă și mai mult acest parteneriat, inclusiv un acord între Gazprom (GZPFY) și China National Petroleum Corporation pentru a furniza mai mult gaz Chinei în următorii 25 de ani.